Do zjazdu A3C pozostało
Zjazd trwa :D

Jaki komputer do army

Dział dotyczący gry Arma 3
Posty: 31 • Strona 3 z 41, 2, 3, 4

Re: Jaki komputer do army

Postprzez Sarlack » 4 lis 2015, o 13:29

Narabek nie do końca ;) Była jedna misja, gdzie miałem ponad 50-60 fps non stop ze skokami do 120 :D
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Sarlack
Generał
Avatar użytkownika
Generał

Posty: 1878
Dołączył(a): 29 gru 2014, o 03:06
Lokalizacja: Toruń

Re: Jaki komputer do army

Postprzez Narabek » 4 lis 2015, o 17:09

ARMA - Obrazek


Tego nie ogarniesz. Nie ma co się juz wypowiadać na temat jej FPS-ów bo to temat rzeka
Narabek
Avatar użytkownika

Posty: 60
Dołączył(a): 14 paź 2015, o 19:36
Lokalizacja: Wrocław

Re: Jaki komputer do army

Postprzez Calis » 4 lis 2015, o 18:23

Arma jest sandoxem, platformą. Używasz jej do grania misji zrobionych przez społeczność, zawierających wiele skryptów. Wydajność w grze zależy głównie od rozgrywanej misji, dlatego nawet najlepszy sprzęt nie daje gwarancji ultra60uberfpsplaying grania. Im lepszy procesor, który jest wykorzystywany do ogromu obliczeń, tym lepiej.

Przy składaniu komputera weź pod uwagę proste równanie. px + pw = Wc

każdy pocisk jest osobnych obiektem w grze ->
p - ilość pocisków
x - ilość graczy
w - ilość wrogów

40 graczy strzela + 10 wrogów strzela = Wc
Wc = 40p + 10p
Wc = 50p

p ∈ N
Wc > 0 ⇔ każda postać strzela ogniem ciągłym jednostałym
Wc ∈ {w chuj dużych obliczeń}

Zachodzi tu prosta właściwość: Im wyższa wartość Wc tym gorzej dla Twojego sprzętu.

Na koniec otrzymujemy prostą implikację. specjalnie przygotowaną dla DuduśMana /viewtopic.php?f=18&t
∫(Wc) ∈ {AMD Athlon II X2 245 Processor 2.90ghz}
∫(Wc) ⇒ wjebałeś się na minę


Pozdrawiam
matematyk hobbysta
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Calis
Sierżant
Avatar użytkownika
Sierżant

Posty: 757
Dołączył(a): 2 wrz 2013, o 20:39
Lokalizacja: Gdynia

Re: Jaki komputer do army

Postprzez PeZed » 4 lis 2015, o 19:06

Mój sprzęt to:
-Intel Core i5-4690K, socket LGA1150, 64bit 3.9 GHz
-PSU: Zalman CNPS14X + Zalman ZM-F4
-ASRock Z97 PRO4 Z97
-Gigabyte GeForce GTX 970 G1 Gaming 3,5 GB +500MB GDDR5 RAM (fuck you nvidia!)
-Crucial Ballistix 8GB (2x4GB) DDR3 1600MHz CL9 Unbuffered
-SSD Intel 530 Series 120GB
-Seagate 1TB
-Thermaltake Smart SE Modular 630W
-Zalman Z3 PRO + Revoltec 120

a oto moje jakieś małe testy i efekty:


Obrazek

górny lewy róg:
zeus przy efektach mgły, wybuchy itp... 22fps wszystko włączone na ultra w fullHD...(procenty to moc wentylatorów procka i karty) zwróć uwagę na temperaturę karty graficznej czyli 39 stopni... co oznacza że jest ona obciążona prawie wcale (w spoczynku 31-33 stopnie) 45 stopni to procesor (maxymalnie mój i5 idze do 54 stopni w mocnym stresie)w spoczynku 33-40 czyli również nie za mocno obciążony a mimo to fpsy leżą...



Misja z zombiakami:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

ewidentnie widać że efekty dają o sobie znać i widać to po temp procka 53 stopnie jak i grafy 45... przy ~30-40 fps

Misja na 40+ osób

Obrazek

DIRT Rally: ultra, fullHD:

Obrazek

Podsumowując... Arma to Arma... nie mówie że 60 fps w multi jest nie do osiągnięcia bo zdarzało mi się... ale łatwe nie jest i zależy przeważnie z tego co zauważyłem od samej mapy i efektów nałożonych przez MM... jak widać powyżej karta graficzna nie jest jakoś specjalnie przeciążona... (w Wiedźminie temp GPU mam ciągle 63 stopnie) za to procek szaleje... jak panowie pisali wcześniej wiele zależy od samego procka... nie wiem natomiast co instalacja na ssd miała by zmienić w kwestii fpsów? chyba wczytywanie mapy albo przyspieszyć odpalanie samej gry...
PeZed
Avatar użytkownika

Posty: 31
Dołączył(a): 15 sie 2015, o 23:37
Lokalizacja: Białystok

Re: Jaki komputer do army

Postprzez Rogacz » 4 lis 2015, o 19:14

PeZed napisał(a):nie wiem natomiast co instalacja na ssd miała by zmienić w kwestii fpsów? chyba wczytywanie mapy albo przyspieszyć odpalanie samej gry...


Rozumiem aluzję, i jestem świadom że nawiązujesz do mojego postu.
Otóż, nie miała by nic wspólnego z fps. Plusem było by błyskawiczne wczytywanie danych z Army zainstalowanej na SSD, co skutkowało by brakiem "twardych" zwiech (ani nie chodzi o latency, ani o fps lag).
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Rogacz
St Plutonowy
Avatar użytkownika
St Plutonowy

Posty: 375
Dołączył(a): 8 sty 2015, o 20:05
Lokalizacja: Otwock

Re: Jaki komputer do army

Postprzez PeZed » 4 lis 2015, o 19:19

Rogacz napisał(a):
PeZed napisał(a):nie wiem natomiast co instalacja na ssd miała by zmienić w kwestii fpsów? chyba wczytywanie mapy albo przyspieszyć odpalanie samej gry...


Rozumiem aluzję, i jestem świadom że nawiązujesz do mojego postu.
Otóż, nie miała by nic wspólnego z fps. Plusem było by błyskawiczne wczytywanie danych z Army zainstalowanej na SSD, co skutkowało by brakiem "twardych" zwiech (ani nie chodzi o latency, ani o fps lag).



:) hehe masz rację napisałeś to jednym ciągiem i tak to odebrałem :D
PeZed
Avatar użytkownika

Posty: 31
Dołączył(a): 15 sie 2015, o 23:37
Lokalizacja: Białystok

Re: Jaki komputer do army

Postprzez Daimon » 4 lis 2015, o 21:35

Martin napisał(a):W takim razie wygląda na to że nie ma chyba osoby co śmiga fps 60+ ultra


Słyszałem, że w NASA grają sobie na >60 fps misje na multi

A co do SSD - o dziwo różnica jest, sprawdzone.
Daimon
Avatar użytkownika

Posty: 109
Dołączył(a): 31 sie 2015, o 17:36
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Jaki komputer do army

Postprzez Martin » 6 lis 2015, o 17:05

Okej jeszcze takie jedno małe pytanie jaki procesor by się lepiej sprawdzał w przypadku army

Procesor Intel Core i7-4790K
Karta Graficzna MSI GTX 970
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Procesor Intel Core i5-6500 Skylake
Karta Graficzna MSI GTX 970
Martin
Avatar użytkownika

Posty: 9
Dołączył(a): 23 cze 2015, o 11:07
Lokalizacja: Poznań

Re: Jaki komputer do army

Postprzez Alduric » 6 lis 2015, o 17:07

Nie inwestował bym w skylake obecnie, i7 starej generacji spokojnie wystarczy, a o wersji K myśl jeśli jesteś doświadczonym oc'kiem i wiesz co i z czym. Inaczej wydasz dodatkowy hajs w błoto.
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Alduric
Szogun A3C
Avatar użytkownika
Szogun A3C
Karts DLCMarksman DLC

Posty: 4168
Dołączył(a): 3 mar 2013, o 03:48

Re: Jaki komputer do army

Postprzez Staffo » 6 lis 2015, o 17:20

Martin napisał(a):Procesor Intel Core i7-4790K
Karta Graficzna MSI GTX 970


Na tym plus 8Gb ramu płynna rozgrywka w ultra >30fps w zależności od misji coop
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Staffo
Major
Avatar użytkownika
Major
Karts DLCHelicopters DLCMarksman DLC

Posty: 1449
Dołączył(a): 2 mar 2014, o 20:50
Lokalizacja: Lublin

Poprzednia stronaNastępna strona

Posty: 31 • Strona 3 z 41, 2, 3, 4

Powrót do Arma 3

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość