Komputer

Dział dotyczący gry Arma 3
Posty: 36 • Strona 2 z 41, 2, 3, 4

Re: Komputer

Postprzez Maties » 22 gru 2016, o 13:33

Podejrzewam, że ceny mogą zapikować mocno w dół wraz z premierą nowych procków AMD Ryzen z "serduszkiem" Zen. A one mają premierę już lada chwila :) Więc się wstrzymaj na razie, ale jak chcesz koniecznie teraz to coś Ci złożę za moment :D
Obrazek
Maties
St Plutonowy
Avatar użytkownika
St Plutonowy
Karts DLCHelicopters DLCMarksman DLC

Posty: 359
Dołączył(a): 3 wrz 2013, o 14:59
Lokalizacja: Łódź

Re: Komputer

Postprzez Maties » 22 gru 2016, o 20:26

To jest moja propozycja :) Jest tu wszystko co potrzebujesz, co zapewni Ci płynną i komfortową zabawę. Na pewno będziesz zadowolony. Jakby to była za duża kwota to jest z czego ucinać w razie czego więc pisz śmiało. I daj znać czy się zdecydowałeś :D

Co do składanie komputera to w komentarzu do zamówienia musisz poprosić o złożenie komputera. Dodaj tez, że chcesz miec założone te wentylatory dodatkowe z przodu obudowy na pierwszy dwóch miejscach od góry :)

Procesor: http://www.x-kom.pl/p/250233-procesory- ... b-box.html
Chłodzenie CPU: http://www.x-kom.pl/p/291319-chlodzenie ... e1024.html
Pasta termo-przewodząca: http://www.x-kom.pl/p/163896-pasta-term ... szara.html
Płyta główna: http://www.x-kom.pl/p/265332-plyta-glow ... -ddr4.html
Pamięć RAM: http://www.x-kom.pl/p/258002-pamiec-ram ... x8192.html
Karta graficzna: http://www.x-kom.pl/p/317638-karta-graf ... gddr5.html
Dysk HDD: http://www.x-kom.pl/p/81294-dysk-hdd-wd ... -blue.html
Dysk SSD: http://www.x-kom.pl/p/318978-dysk-ssd-s ... -plus.html
Napęd DVD: http://www.x-kom.pl/p/256343-nagrywarka ... a-oem.html
Obudowa: http://www.x-kom.pl/p/296954-obudowa-do ... black.html
Wentylator do obudowy (2 sztuki): http://www.x-kom.pl/p/165773-wentylator ... 6-dba.html
Zasilacz: http://www.x-kom.pl/p/120694-zasilacz-d ... 7-oem.html

Wartość zakupów: 3 853,00 zł
Obrazek
Maties
St Plutonowy
Avatar użytkownika
St Plutonowy
Karts DLCHelicopters DLCMarksman DLC

Posty: 359
Dołączył(a): 3 wrz 2013, o 14:59
Lokalizacja: Łódź

Re: Komputer

Postprzez MikiPodk » 22 gru 2016, o 20:41

Dziękuję Maties :D Mój budżet wynosi ok. 4 tysięcy i to na pewno wystarczy :) Jeszcze raz dziękuję i życzę Miłych Świąt :)
MikiPodk
Avatar użytkownika

Posty: 4
Dołączył(a): 17 gru 2016, o 20:17

Re: Komputer

Postprzez Maties » 22 gru 2016, o 23:12

Skoro masz budżet ok. 4k a chcesz sobie pograć rozsądnie w arme to możesz takie coś sobie zakupić :) Z tym zestawem już w armie możesz poszaleć :D A i w innych grach też podskoczą fpsy :) Twoja modernizacja w przyszłości to ewentualnie zmiana grafiki oraz dołożenie 8 GB ramu (możesz to zrobić od razu jak masz tyle piniendzy).

Procesor: http://www.x-kom.pl/p/250237-procesor-i ... b-box.html
Chłodzenie CPU: http://www.x-kom.pl/p/291319-chlodzenie ... e1024.html
Pasta termo-przewodząca: http://www.x-kom.pl/p/163896-pasta-term ... szara.html
Płyta główna: http://www.x-kom.pl/p/263740-plyta-glow ... -ddr4.html
Pamięć RAM: http://www.x-kom.pl/p/264870-pamiec-ram ... x4096.html
Karta graficzna: http://www.x-kom.pl/p/317638-karta-graf ... gddr5.html
Dysk HDD: http://www.x-kom.pl/p/81294-dysk-hdd-wd ... -blue.html
Dysk SSD: http://www.x-kom.pl/p/318978-dysk-ssd-s ... -plus.html
Napęd DVD: http://www.x-kom.pl/p/256343-nagrywarka ... a-oem.html
Obudowa: http://www.x-kom.pl/p/296954-obudowa-do ... black.html
Wentylator do obudowy (2 sztuki): http://www.x-kom.pl/p/165773-wentylator ... 6-dba.html
Zasilacz: http://www.x-kom.pl/p/120694-zasilacz-d ... 7-oem.html

Wartość zakupów: 4 257,00 zł
Obrazek
Maties
St Plutonowy
Avatar użytkownika
St Plutonowy
Karts DLCHelicopters DLCMarksman DLC

Posty: 359
Dołączył(a): 3 wrz 2013, o 14:59
Lokalizacja: Łódź

Re: Komputer

Postprzez Alduric » 22 gru 2016, o 23:44

Aż siadłem i policzyłem potrzebne zasilanie z tym co dałeś. I ten zasilacz nie spełnia wymagań totalnie, Maties nie polecaj nikomu więcej takich zestawów bo naciągniesz ich na koszta.
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Alduric
Szogun A3C
Avatar użytkownika
Szogun A3C
Karts DLCMarksman DLC

Posty: 3318
Dołączył(a): 3 mar 2013, o 03:48

Re: Komputer

Postprzez Maties » 23 gru 2016, o 00:22

W takim razie zaopatrz się w inny kalkulator, bo zapotrzebowanie na prąd tego zestawu pod obciążeniem to maks 270-300W(zestawu z i7). Na upartego nawet zasilacz 350W by wystarczył, ale by musiał mieć minimum certyfikat "80 plus bronze". Chętnie wysłucham jak to liczyłeś, że zasilacz 450W nie wystarczy, bo to jest absolutna herezja w tym przypadku...
Obrazek
Maties
St Plutonowy
Avatar użytkownika
St Plutonowy
Karts DLCHelicopters DLCMarksman DLC

Posty: 359
Dołączył(a): 3 wrz 2013, o 14:59
Lokalizacja: Łódź

Re: Komputer

Postprzez Kertus » 23 gru 2016, o 02:40

A dlaczego ta płyta główna?
Ten procek nie ma odblokowanego licznkika, więc go nie podkręcisz. A chipset H110 nie jest gorszy od B150, pomimo niższej ceny.
Za to możnaby zainwestować w lepszy RAM np od HyperX Fury Black z CL14, lub inne komponenty. Szkoda przepłacać za to samo :)
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Kertus
Plutonowy
Avatar użytkownika
Plutonowy

Posty: 141
Dołączył(a): 28 wrz 2015, o 21:58
Lokalizacja: Prawie Bieszczady

Re: Komputer

Postprzez Maties » 23 gru 2016, o 02:52

W zmianie chipsetu na B150 chodziło mi głównie o 4 banki pamięci, bo aby zmieścić się mniej więcej w tej kwocie to 8GB Ramu dałem. A jak sobie za jakiś czas dozbiera 2 stówki to dokupi sobie wtedy kolejne 8GB, bez kombinowania ze sprzedażą, wymianą itd. :) A co do samych chipsetów to masz rację, dlatego (w opcji z i5+16GB ramu) dałem taki :D Zawsze 7 dyszek w kieszeni zostaje
Obrazek
Maties
St Plutonowy
Avatar użytkownika
St Plutonowy
Karts DLCHelicopters DLCMarksman DLC

Posty: 359
Dołączył(a): 3 wrz 2013, o 14:59
Lokalizacja: Łódź

Re: Komputer

Postprzez Alduric » 23 gru 2016, o 04:23

Maties napisał(a):W takim razie zaopatrz się w inny kalkulator, bo zapotrzebowanie na prąd tego zestawu pod obciążeniem to maks 270-300W(zestawu z i7). Na upartego nawet zasilacz 350W by wystarczył, ale by musiał mieć minimum certyfikat "80 plus bronze". Chętnie wysłucham jak to liczyłeś, że zasilacz 450W nie wystarczy, bo to jest absolutna herezja w tym przypadku...


:wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf:



Tak na szybko w zaokrągleniach, zasilacz S80, z stanem 90% to daje ~403

CPU 65 W
GPU 170W 2x 6 PIN
HDD 40W + 10W SSD
Wedle Hardware.fr Ram 16GB ~80W ale może być więcej w przypadku DDR4, trza głębiej poczytać (poniżej stare dane)
SDRAM = 1.1 GB/s * 3.0 Ws/GB = 3.3W
DDR = 2.9 GB/s * 1.5 Ws/GB = 4.4W
DDR2 = 5.0 GB/s * 0.5 Ws/GB = 2.5W


Plus minus 365, co oznacza przekroczenie obciążenia o 50% przy gwarantowanych 90% zasobu. Cóż, ja tam się nie znam.


Tak więc nie pyskuj tylko pilnuj ketchupu

:sure: :sure: :sure: :sure: :sure: :sure: :sure: :sure: :sure: :sure: :sure: :sure: :sure: :sure: :sure: :sure: :sure: :sure: :sure: :sure: :sure: :sure: :sure: :sure: :sure: :sure: :sure: :sure: :sure: :sure: :sure: :sure: :sure: :sure: :sure: :sure: :sure: :sure: :sure: :sure: :sure: :sure: :sure: :sure: :sure: :sure: :sure: :sure: :sure: :sure: :sure: :sure: :sure: :sure: :sure: :sure: :sure: :sure: :sure: :sure: :sure: :sure: :sure: :sure: :sure: :sure: :sure: :sure: :sure: :sure:
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Alduric
Szogun A3C
Avatar użytkownika
Szogun A3C
Karts DLCMarksman DLC

Posty: 3318
Dołączył(a): 3 mar 2013, o 03:48

Re: Komputer

Postprzez Maties » 23 gru 2016, o 11:34

Gościu to nadal nie dowodzi, że 450W zasilacz na to nie wystarczy... Ja wiem, że próbujesz się bronić, że nie gadasz głupot, ale sam sobie udowodniłeś, że masz jeszcze ~85W zapasu, bo to co obliczyłeś to minimalna wymagana moc zasilacza (z uwzględnieniem strat) przy 100% obciążenia komputera...
Obrazek
Maties
St Plutonowy
Avatar użytkownika
St Plutonowy
Karts DLCHelicopters DLCMarksman DLC

Posty: 359
Dołączył(a): 3 wrz 2013, o 14:59
Lokalizacja: Łódź

Poprzednia stronaNastępna strona

Posty: 36 • Strona 2 z 41, 2, 3, 4

Powrót do Arma 3

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość