Do zjazdu A3C pozostało
Zjazd trwa :D

Nowy RAM

Masz problem? Ten dział jest dla ciebie.
Posty: 8 • Strona 1 z 1

Nowy RAM

Postprzez Parchin » 23 lut 2018, o 07:16

Planuję zainwestować trochę w RAM - mam jednak pytanie. Kompletnie wymieniać obecny - czy po prostu dokupić? Poniżej pokażę jak aktualnie wygląda sytuacja. Jestem kompletnie zielony jeśli chodzi o te sprawy (taktowania, różnice między DDR3/DDR4), stąd taki temat. Jeśli chodzi o przedział cenowy, to po prostu z rozsądkiem - choć chciałbym się zmieścić w tych ~500zł. Docelowo chciałbym mieć 16GB RAM lub więcej.

OS: Windows 7 Home Premium 64-bit (6.1, Build 7601) Service Pack 1
Case: AEROCOOL PGS STRIKE-X ONE ATX
CPU: Intel(R) Core(TM) i5-4670K CPU @ 3.40GHz OC > 4.60GHz
CPU Cooling: Scythe Ninja 4
Motherboard: ASRock Z97 PRO4
PSU: Antec High Current Pro 750W
GPU: Gigabyte GeForce GTX 1060 6GB
RAM: 8GB = 2x Kingston HyperX DDR3 1600MHz 4GB
HDD:
- Western Digital 1TB Caviar Black
- Western Digital 2TB Caviar Black
SSD:
- Crucial MX300 275GB
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Parchin
St Plutonowy
Avatar użytkownika
St Plutonowy

Posty: 375
Dołączył(a): 12 sie 2015, o 23:59
Lokalizacja: EPPO

Re: Nowy RAM

Postprzez Staffo » 23 lut 2018, o 08:20

Jeśli zmieniać to tylko w obrębie DDR3, przejście na DDR4 to koniecznosć wymiany proca i płyty. Jak nie jesteś maniakiem wydajności to dokup po prostu jeszcze 2 takie same kości.
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Staffo
Major
Avatar użytkownika
Major
Karts DLCHelicopters DLCMarksman DLC

Posty: 1449
Dołączył(a): 2 mar 2014, o 20:50
Lokalizacja: Lublin

Re: Nowy RAM

Postprzez Parchin » 23 lut 2018, o 08:27

Jeżeli kupiłbym 2x takie: https://www.morele.net/pamiec-hyperx-fu ... -8-637853/

Wydajność byłaby lepsza?
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Parchin
St Plutonowy
Avatar użytkownika
St Plutonowy

Posty: 375
Dołączył(a): 12 sie 2015, o 23:59
Lokalizacja: EPPO

Re: Nowy RAM

Postprzez Staffo » 23 lut 2018, o 09:02

Po mojemu niezauważalna w codziennej pracy poza benchmarkami.
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Staffo
Major
Avatar użytkownika
Major
Karts DLCHelicopters DLCMarksman DLC

Posty: 1449
Dołączył(a): 2 mar 2014, o 20:50
Lokalizacja: Lublin

Re: Nowy RAM

Postprzez R4KET » 23 lut 2018, o 10:42

Twoje kości pracują z częstotliwością 1600MHz. Jeżeli drugi komplet będzie szybszy np. 1866MHz, to całość pamięci będzie pracowała z częstotliwością 1600MHz, tzn. moduły szybsze zrównają się z wolniejszymi. Najlepiej zakupić drugi zestaw identycznych pamięci, gdyż czasami bywają one wybredne i mogą nie współpracować że sobą.
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
R4KET
Chorąży
Avatar użytkownika
Chorąży
Karts DLCHelicopters DLCMarksman DLC

Posty: 1212
Dołączył(a): 18 cze 2013, o 07:36
Lokalizacja: Kraków

Re: Nowy RAM

Postprzez Augustus » 23 lut 2018, o 16:32

@R4KET autokorekta z androida? :D
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Augustus
Podpułkownik
Avatar użytkownika
Podpułkownik
Karts DLCHelicopters DLCMarksman DLC

Posty: 1340
Dołączył(a): 18 sie 2014, o 14:48
Lokalizacja: 54.0358, 19.0420

Re: Nowy RAM

Postprzez R4KET » 23 lut 2018, o 16:34

Ano. Android cannot into język polski.
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
R4KET
Chorąży
Avatar użytkownika
Chorąży
Karts DLCHelicopters DLCMarksman DLC

Posty: 1212
Dołączył(a): 18 cze 2013, o 07:36
Lokalizacja: Kraków

Re: Nowy RAM

Postprzez Maties » 24 lut 2018, o 04:03

Kup kolejne 2 DOKŁADNIE takie same kości i elo. W tym przypadku nie ma co się nad tym spuszczać. Tym bardziej, że ram teraz drogi...
Obrazek
Maties
Tomato-San
Avatar użytkownika
Tomato-San
Karts DLCHelicopters DLCMarksman DLC

Posty: 410
Dołączył(a): 3 wrz 2013, o 14:59
Lokalizacja: Łódź


Posty: 8 • Strona 1 z 1

Powrót do Pomoc techniczna

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości