Do zjazdu A3C pozostało
Zjazd trwa :D

Problemy z PC

Masz problem? Ten dział jest dla ciebie.
Posty: 36 • Strona 1 z 41, 2, 3, 4

Problemy z PC

Postprzez Augustus » 31 sty 2018, o 22:19

Na wstępie moja specyfikacja:

Windows 7 64 bit
Intel Core i5 4690k
GTX 960 Gigabyte
16GB RAM 1x 8gb 2x4GB Goodram Play 1600MHz
Zasilacz Corsair VS650 - 650W
Plyta główna Gigabyte GA-H97-HD3

Zaczynając od początku po zakupie sprzętu podkreciłem czestotliwosci procesora z poziomiu biosu na 4,2Ghz co dawalo najwyzsze mozliwe taktowanie bez utraty stabilnosci. Po jakims czasie dokupilem chlodzenie co pozwolilo dojsc do 4,2 Ghz przy temperaturach nie przekraczajacych 60 stopni. Po jakims czasie komputer zachowywal sie niestabilnie wiec obnizylem taktowanie. Przez jakis czas bylo ok po czym problem powrocil, obnizylem taktowanie do stockowych wartosci. Kilka miesiecy pozniej sprobowalem podkrecic procka za pomoca programu EasyTune z APP Center od Gigabyte. Przy 4,5Ghz nie bylo zadnych problemow.

Problemy wróciły podczas gry w Escape From Tarkov - bardzo często się zdarza, że podczas gry wywali mi komputer, bez BSOD porostu odcina zasilanie na 5 sekund po czym uruchamia się na nowo zdarza się to nieregularnie i bez jakichkolwiek objawów. Czasami gram 5 godzin i nic a czasami 5 minut po odpaleniu gry potrafi wywalić się 3 razy z rzędu po czym potem znów działa ok.

Podaj wyniki mojej amatorskiej diagnozy:

Memtest nie wykazał żadnych błędów w pamięci ram.

Furmark wywalał się dość szybko podczas testu karty graficznej, po zmianie w biosie taktowania RAM z 1600 na domyślne 1333, komp przestał się wywalać, myślałem ze problem rozwiązany jednakże problem występował choć wiele rzadziej. Dziś znów ustawiłem w biosie Profil X.M.P. 1 i co ciekawe Furmark podczas tego samego testu nie powoduje wywalenia się kompa.

OCCTPT:
CPU: OCCT - przechodzi bez problemu
CPU: Linpack - przechodzi bez problemu
GPU: 3D przechodzi bez problemu
Power Suply - wywala się po około 30 sekundach

Temperatury ani CPU ani GPU nie przekraczają 70 stopni Celsjusza, zmiana taktowania CPU nic nie zmienia. Poza testami problemy występują wyłącznie w EFT jednak to nie w grze siedzi problem. W związku z niejednoznacznymi wynikami, a jednak powtarzającymi się problemami obstawiam jednostkę zasilającą. Przypominam sobie, że jakiś czas temu wymieniałem wentylator zasilacza bo się nie zaczął (buczał), można jakoś sprawdzić temperatury zasilacza? Może da się go jeszcze wskrzesić?
Jeśli uważacie, iż moje przypuszczenia są słuszne proszę o linki sprawdzonych ale niedrogich zasilaczów na podmiankę. Z góry dziękuje za pomoc.
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Augustus
Podpułkownik
Avatar użytkownika
Podpułkownik
Karts DLCHelicopters DLCMarksman DLC

Posty: 1340
Dołączył(a): 18 sie 2014, o 14:48
Lokalizacja: 54.0358, 19.0420

Re: Problemy z PC

Postprzez Wadera » 31 sty 2018, o 22:48

Skoro wywala Co na testach power supply, to może tutaj warto poszukać problemu?
Sprawdź sobie tabelkę na boku zasilacza z max wartościami dla poszczególnych linii. A później sprawdź czy czasami tych wartości nie przekraczasz. Upewnij się też, że wszystkie urządzenia w tym dyski twarde masz równomiernie rozłożone na wszystkie linie (różne kable).

Weź poprawkę, że kręcony cpu, pamięci itd biorą więcej prądu niż przewiduje specyfikacja.

Skoro masz restart bez żadnego bsod'a to imho wina zasilacza lub coś innego odcina zasilanie (np jakieś chipsety na płycie głównej się grzeją).

Sprawdź jakimś dobrym softem wszystkie możliwe sensory temperatur (Aida, speedfan lub choćby MSI afterburner)
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Wadera
St Plutonowy
Avatar użytkownika
St Plutonowy

Posty: 171
Dołączył(a): 27 gru 2016, o 00:37
Lokalizacja: Leeds, UK

Re: Problemy z PC

Postprzez Shock » 1 lut 2018, o 00:00

Sprawdź zasilacz. Miałem podobnie tylko u mnie PC się już nie włączył bo padł zasilacz.
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Shock
Generał dywizji
Avatar użytkownika
Generał dywizji
Karts DLCHelicopters DLCMarksman DLC

Posty: 2163
Dołączył(a): 18 maja 2015, o 07:09

Re: Problemy z PC

Postprzez Augustus » 1 lut 2018, o 08:38

No dobrze ale jak sprawdzic czy nie przekraczam napiec, jakis soft do tego czy mam z multimetrem grzebac w kablach? :D

Shocku doceniam chec pomocy ale "sprawdz zasilacz" nie wiele mi pomaga potrzebuje info jak konkretnie to zrobic.

Dzieki za odzew
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Augustus
Podpułkownik
Avatar użytkownika
Podpułkownik
Karts DLCHelicopters DLCMarksman DLC

Posty: 1340
Dołączył(a): 18 sie 2014, o 14:48
Lokalizacja: 54.0358, 19.0420

Re: Problemy z PC

Postprzez Staffo » 1 lut 2018, o 08:55

Wsadź miernik w kable jak masz molexa i patrz jak się napięcia zachowują pod obciążeniem.
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Staffo
Major
Avatar użytkownika
Major
Karts DLCHelicopters DLCMarksman DLC

Posty: 1449
Dołączył(a): 2 mar 2014, o 20:50
Lokalizacja: Lublin

Re: Problemy z PC

Postprzez Maties » 1 lut 2018, o 13:05

Ten poradnik pomoże Ci sprawdzić napięcia w zasilaczu.
http://forum.benchmark.pl/topic/78009-p ... zasilaczu/

A tu masz tabelkę z dozwolonym zakresem norm odchyłki napięć w zasilaczu.
https://poradnik.kz1.pl/index.php?page=napiecia

Jeśli napięcia w zasilaczu mocno przekraczają normy stabilności napięć to jest do jak najszybszej wymiany.

Druga sprawa to może po prostu odcina Ci prąd, bo zbytnio obciążasz zasilacz i jest on po prostu za słaby. Ja tak miałem jak podkręcałem procesor to przy zbyt dużym taktowaniu procka zasilacz już nie był w stanie dostarczyć wystarczającej ilości prądu i po prostu się wyłączał/resetował losowo podczas obciążenia. Zrzuciłem ciut zegary i problem zniknął.

Kolejna sprawa to możesz trochę pożonglować napięciami procka (i grafiki jak kręciłeś), bo często nieumiejętnie dostosowane napięcia sprawiają, że procesor/grafika pożera dużo więcej watów niż powinien, całkowicie niepotrzebnie :) Ale to dopiero jak okaże się, że zasilacz jest ok.

Możesz też przeprowadzić szybki teścik i podłączyć gniazdkowy miernik obciążenia pod wtyczkę zasilacza kompa i sprawdzić ile ciągnie watów w stresie. Jeśli wartość jest w okolicy 480W lub wyżej to może po prostu już zasilacz nie wyrabiać i warto wymienić na nowy :)
Obrazek
Maties
Tomato-San
Avatar użytkownika
Tomato-San
Karts DLCHelicopters DLCMarksman DLC

Posty: 410
Dołączył(a): 3 wrz 2013, o 14:59
Lokalizacja: Łódź

Re: Problemy z PC

Postprzez R4KET » 2 lut 2018, o 13:48

1. Zobacz czy masz od kogoś pożyczyć zasilacz i zdiagnozuj. Jak nie wywali to sprawa prosta i oczywista.

2.Jeżeli czujesz się na siłach to możesz otworzyć swój zasilacz i popatrzeć czy kondensatory są w porządku, ale jest to cholernie niebezpieczne! Innymi słowy, na następny zlot możesz nie przyjechać.
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
R4KET
Chorąży
Avatar użytkownika
Chorąży
Karts DLCHelicopters DLCMarksman DLC

Posty: 1212
Dołączył(a): 18 cze 2013, o 07:36
Lokalizacja: Kraków

Re: Problemy z PC

Postprzez Sarlack » 2 lut 2018, o 15:16

A co w tym niebezpiecznego?
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Sarlack
Generał
Avatar użytkownika
Generał

Posty: 1878
Dołączył(a): 29 gru 2014, o 03:06
Lokalizacja: Toruń

Re: Problemy z PC

Postprzez R4KET » 2 lut 2018, o 16:00

Jeżeli jest naładowany kondensator o dużej pojemności, to lepiej go paluchem albo czymś metalowym nie dotykać - bo popieści - z różnym skutkiem.
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
R4KET
Chorąży
Avatar użytkownika
Chorąży
Karts DLCHelicopters DLCMarksman DLC

Posty: 1212
Dołączył(a): 18 cze 2013, o 07:36
Lokalizacja: Kraków

Re: Problemy z PC

Postprzez Staffo » 3 lut 2018, o 12:18

Do obserwacji czy są ok nie potrzeba ich dotykać :D
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Staffo
Major
Avatar użytkownika
Major
Karts DLCHelicopters DLCMarksman DLC

Posty: 1449
Dołączył(a): 2 mar 2014, o 20:50
Lokalizacja: Lublin

Następna strona

Posty: 36 • Strona 1 z 41, 2, 3, 4

Powrót do Pomoc techniczna

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości