Do zjazdu A3C pozostało
Zjazd trwa :D

Ping 300+???

Masz problem? Ten dział jest dla ciebie.
Posty: 7 • Strona 1 z 1

Ping 300+???

Postprzez DaRho » 29 lis 2017, o 13:04

Panowie, może wytłumaczycie mi, o co chodzi z moim pingiem (może ktoś ma podobny problem).
Mam raczej szybki net (UPC, 250 Mb/s / 20 Mb/s), pingi zawsze miałem bardzo niskie w różnych grach, także w armie.
Jednak wczoraj zauważyłem, że ping do serwera A3C mam na poziomie 300+ ms (!!!) na ekranie wyboru slotów. (na liście serwerów jest ok 50 ms).
W trakcie misji wczoraj spadł do ok 120, co i tak jest wartością niebotyczną wręcz.

Tutaj zrzut ze speedtesta do Warszawy:
Obrazek

a tutaj do jakiegoś serwera w Niemczech:
Obrazek

Przed chwilą wszedłem na serwer A3C i na ekranie selekcji slotów wciąż 350+. Po wejściu na mapę spadł po jakimś czasie do 50, ale wciąż mnie to niepokoi..

Wiecie może o co chodzi?
Nie sprawiało to raczej problemu w grze, chociaż czasami inni gracze skakali mi po okolicy, nie wiem jednak, czy to wynikało z mojego problemu, czy z ich problemu.

Pzdr
DaRho
Avatar użytkownika

Posty: 11
Dołączył(a): 28 paź 2017, o 18:23

Re: Ping 300+???

Postprzez Astus » 29 lis 2017, o 13:13

Ping poza prędkością łącza, zależy też od routingu https://pl.wikipedia.org/wiki/Trasowanie_(telekomunikacja)
Polecam ci sprawdzić czy nie masz problemów na ścieżce do servera gry.
Obrazek
Polecenie które wpisujesz w CMD to tracert 136.243.156.196

Musisz pamiętać że każdy pakiet z osobna może iść innym routingiem, w zależności od dostępnej ścieżki, może zdarzyć się tak że jeden z "punktów" przez które pakiet przechodzi będzie zbyt obciążony, w takim przypadku opóźnienie pakietów może wzrosnąć. Albo też zostaniesz przekierowany na inną trasę na której opóźnienie będzie większe.


Dodatkowo możesz też sprawdzić poleceniem ping jak to wygląda.
Obrazek
Polecenie w CMD to ping -l 640 -t 136.243.156.196
Dodałem paramter -t aby można było sprawdzić przez dłuższą chwilę jak to działa. Przerywasz poprzez ctrl+c.

Jeśli chodzi o pokazywane latency na ekranie listy serverów albo na ekranie wyboru slotów to możesz się tym średnio przejmować. Natomiast najważniejsze są dane podczas gry, czyli latency oraz desync, które widzisz w menu graczy podczas rozgrywki.
ObrazekObrazek
Astus
Sierżant
Avatar użytkownika
Sierżant
Karts DLCHelicopters DLCMarksman DLC

Posty: 495
Dołączył(a): 30 maja 2013, o 02:00

Re: Ping 300+???

Postprzez DaRho » 29 lis 2017, o 15:07

Racja - dzięki za sugestię z traceroutem. Kompletnie wyleciało mi to z głowy.
Widać, problem po stronie UPC. Piszę do nich.
Obrazek
DaRho
Avatar użytkownika

Posty: 11
Dołączył(a): 28 paź 2017, o 18:23

Re: Ping 300+???

Postprzez DaRho » 29 lis 2017, o 15:39

No. Głupia sprawa :)
Po restarcie modemu i routera:
Obrazek

Dzięki za podpowiedź,
Case closed :)
DaRho
Avatar użytkownika

Posty: 11
Dołączył(a): 28 paź 2017, o 18:23

Re: Ping 300+???

Postprzez Michał » 29 lis 2017, o 15:43

Darho mam taki sam pakiet "UPC, 250 Mb/s / 20 Mb/s" i w poprzednim tygodniu też miałem problem z internetem ale to na jakieś 5-10min w moim szczęściu możliwe ze upc może coś grzebać lub ty coś możesz mieć zrypane,spróbuj zadzwonić do nich ;)
Michał
Avatar użytkownika

Posty: 24
Dołączył(a): 5 lip 2017, o 21:15

Re: Ping 300+???

Postprzez DaRho » 29 lis 2017, o 21:18

Po restarcie modemu i routera przeszło. Zdziwił mnie wysoki ping to tego pierwszego "hopa" w traceroucie. Nie powinno mieć to miejsca, stąd podejrzenie padło na modem/router.
Mimo, że mam router jak i modem mam "biznesowe" a nie te shity, które dają przeciętnym zjadaczom chleba, to nawet one, jak widać, wymagają restartu od czasu do czasu (czytaj - raz na pół roku :) ).
DaRho
Avatar użytkownika

Posty: 11
Dołączył(a): 28 paź 2017, o 18:23

Re: Ping 300+???

Postprzez Borsuk » 30 lis 2017, o 09:38

Cieszę się, że problem rozwiązany. Temat zamykam.
Borsuk
Avatar użytkownika

Posty: 266
Dołączył(a): 17 lis 2016, o 22:22


Posty: 7 • Strona 1 z 1

Powrót do Pomoc techniczna

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość