Do zjazdu A3C pozostało
Zjazd trwa :D

Nowy kompiuter dla Mikrona

Masz problem? Ten dział jest dla ciebie.
Posty: 30 • Strona 3 z 31, 2, 3

Re: Nowy kompiuter dla Mikrona

Postprzez KM# » 14 kwi 2017, o 18:19

Bierz zestaw.
KM#
Avatar użytkownika

Posty: 509
Dołączył(a): 7 lis 2013, o 20:34
Lokalizacja: Arstotzka, East Grestin

Re: Nowy kompiuter dla Mikrona

Postprzez Maties » 14 kwi 2017, o 19:15

Zdecydowanie bierz zestaw. Podkręcisz trochę procka i wydajność będziesz miał jakoś 5-20% więcej zależnie od programu/gry. Za "zaledwie" 380 zł dopłaty. Jakbyś wstawił finalną konfigurację choćby z samymi nazwami lub screen z koszyka to by było fajnie :D

Co do płyty to obecne nowe strixy są jak najbardziej spoko, więc zero ryzyka :D
Obrazek
Maties
Tomato-San
Avatar użytkownika
Tomato-San
Karts DLCHelicopters DLCMarksman DLC

Posty: 410
Dołączył(a): 3 wrz 2013, o 14:59
Lokalizacja: Łódź

Re: Nowy kompiuter dla Mikrona

Postprzez Mikron » 14 kwi 2017, o 19:44

Maties napisał(a):Zdecydowanie bierz zestaw. Podkręcisz trochę procka i wydajność będziesz miał jakoś 5-20% więcej zależnie od programu/gry. Za "zaledwie" 380 zł dopłaty. Jakbyś wstawił finalną konfigurację choćby z samymi nazwami lub screen z koszyka to by było fajnie :D

Co do płyty to obecne nowe strixy są jak najbardziej spoko, więc zero ryzyka :D


Dzięki wielkie
Przed zamówieniem puszczę tu jeszcze konfigurację
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Mikron
Generał brygady
Avatar użytkownika
Generał brygady
Helicopters DLCMarksman DLC

Posty: 1227
Dołączył(a): 30 gru 2013, o 21:55
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Nowy kompiuter dla Mikrona

Postprzez Mikron » 19 kwi 2017, o 17:55

Procesor intel i7-7700K 4.20GHz 8MB - 1599 zł - https://www.x-kom.pl/p/340965-procesor- ... b-box.html
Płyta MSI Z270 GAMING PRO (3xPCI-E DDR4 USB3.1/M.2) - 721 zł - https://www.x-kom.pl/p/342030-plyta-glo ... 31-m2.html
HDD Toshiba 3TB 7200obr. 64MB P300 OEM - 379zł - https://www.x-kom.pl/p/323219-dysk-hdd- ... 0-oem.html
SSD Crucial 525GB SATA SSD MX300 M.2 2280 - 649 zł - https://www.x-kom.pl/p/336484-dysk-ssd- ... -2280.html
RAM Corsair 16GB 3000MHz Vengeance LPX Black CL15 - 559 zł - https://www.x-kom.pl/p/258004-pamiec-ra ... x8192.html
zasilanie be quiet! 600W Pure Power 10 CM - 379 zł - https://www.x-kom.pl/p/346823-zasilacz- ... 10-cm.html
chłodzenie SilentiumPC Grandis 2 XE1436 - 179 zł - https://www.x-kom.pl/p/328732-chlodzeni ... e1436.html
napęd ASUS DRW-24F1MT(D5) czarny SATA OEM - 59 zł - https://www.x-kom.pl/p/256343-nagrywark ... a-oem.html
Obudowa SilentiumPC Pax M70 Pure Black - 279zł - https://www.x-kom.pl/p/263719-obudowa-d ... black.html
wiatrak SilentiumPC Mistral 120mm - 19 zł - https://www.x-kom.pl/p/203848-wentylato ... 120mm.html
Microsoft Windows 10 Home PL 32/64bit BOX USB - 489 zł - https://www.x-kom.pl/p/254997-system-op ... x-usb.html

Razem 5301 pln w X-Komie (uwa ile kasy ...szaleństwo)
W Morelach i jeszcze jednej firmie na Pomorzu (Gral) drożej (np. SDD droższy aż o 26 zł)
Niestety doliczają 99pln za montaż/instalację - bym umiał to bym zaoszczędził :(
Chociaż może to i lepiej - 3 m-cy gwarancji montażowej, w morelach też chcą 99.

W odróżnieniu od poprzedniego zestawu - zmieniłem płytę z Asusa na MSI ponieważ zestaw z procesorem wspominany wcześniej już nie jest dostępny. Wybrałem chyba optymalnie Z270 GAMING PRO. Powiększyłem dysk do 3 TB i skusiłem się na proponowaną obudowę (Maties dzięki)
Dzięki wszystkim za pomoc
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Mikron
Generał brygady
Avatar użytkownika
Generał brygady
Helicopters DLCMarksman DLC

Posty: 1227
Dołączył(a): 30 gru 2013, o 21:55
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Nowy kompiuter dla Mikrona

Postprzez Sarlack » 19 kwi 2017, o 20:58

Mikron to weź bez montażu i przyjedź to Ci poskładam :D
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Sarlack
Generał
Avatar użytkownika
Generał

Posty: 1876
Dołączył(a): 29 gru 2014, o 03:06
Lokalizacja: Toruń

Re: Nowy kompiuter dla Mikrona

Postprzez Staffo » 19 kwi 2017, o 21:23

chyba jednak taniej wyjdzie montaż :D
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Staffo
Major
Avatar użytkownika
Major
Karts DLCHelicopters DLCMarksman DLC

Posty: 1449
Dołączył(a): 2 mar 2014, o 20:50
Lokalizacja: Lublin

Re: Nowy kompiuter dla Mikrona

Postprzez R4KET » 19 kwi 2017, o 22:22

Daruj sobie te wentylatory od SilentiumPC - toż to suszara jest i cały czas pracują na 1500RPM :V

Absolutne minimum to SilentiumPC Sigma PRO 120 PWM.
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
R4KET
Chorąży
Avatar użytkownika
Chorąży
Karts DLCHelicopters DLCMarksman DLC

Posty: 1212
Dołączył(a): 18 cze 2013, o 07:36
Lokalizacja: Kraków

Re: Nowy kompiuter dla Mikrona

Postprzez Maties » 20 kwi 2017, o 01:46

Mikron daruj sobie tego wiatraka dodatkowego, bo nie ma sensu go dokładać na górę, bo cały efekt "wyciszenia" idzie w pi*zdu. Jak już coś myśleć o innych wiatrakach to by trzeba było zmienić od razu wszystkie, a to raczej jest niepotrzebne i w każdej chwili można to zrobić.

@R4KET
SPC to ty szanuj złego słowa na te wiatraki nie nie dam powiedzieć. Jedyne co to mogłyby mieć lepszy przepływ i ciśnienie, ale za 19 zł wymagać za dużo nie można ;) I nie są wcale głośne, głównie ze względu na małe ciśnienie.
Poza tym nie koniecznie trzeba PWM od razu, bo większość płyt, które mają w biosie sterowanie wentylatorami mają zamiennie możliwość regulacji PWM i napięciem. Oczywiście przy regulacji obrotów napięciem to mamy PWM dopiero od napięciowego pułapu startu wentylatora, a nie prawie od zera obrotów jak w przypadku prawdziwego PWM, ale lepsze to niż nic :)
Obrazek
Maties
Tomato-San
Avatar użytkownika
Tomato-San
Karts DLCHelicopters DLCMarksman DLC

Posty: 410
Dołączył(a): 3 wrz 2013, o 14:59
Lokalizacja: Łódź

Re: Nowy kompiuter dla Mikrona

Postprzez Mikron » 20 kwi 2017, o 06:45

Dzięki za uwagi - w zasadzie obudowa ma dwie sztuki i ten trzeci w zasadzie "na w razie czego". Czytałem opinie o tej obudowie którą zakupiłem, że przez te filtry kurzowe kilku użytkowników zgłaszało grzenie karty i ściągali pokrywę boczną. Wiem że to zależy od wielu rzeczy w tym od rodzaju karty, ale wyjdzie w praniu. Jak mi będzie przeszkadzał to wywalę.
Sprzęt odbieram za 5 dni. Zrobię jakiś test wydajności. Dzięki Sarlak :)
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Mikron
Generał brygady
Avatar użytkownika
Generał brygady
Helicopters DLCMarksman DLC

Posty: 1227
Dołączył(a): 30 gru 2013, o 21:55
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Nowy kompiuter dla Mikrona

Postprzez Maties » 20 kwi 2017, o 12:45

może grzać się karta w takiej obudowie jak dasz wentyle na 5V w obudowie i minimalne obroty w chłodzeniu grafiki, aby mieć "cisze" i potem ludzie się plują, że im się karty przegrzewają. To są plotki mikron, albo mają zepsutą kartę z giełdy ;)
Co do tej obudowy to w zestawie masz 3 wentyle 120 mm. 2 z przodu i 1 z tyłu. 4 jest zbędny, chyba, że na górę jeden najbliżej tylnej ścianki, aby przepływ poprawić odrobinę. Wtedy zyskasz może 2-3 stopnie, ale dołożysz z 10-15 db do pracy komputera otwierając dźwiękochłonną górną maskownice :D
Obrazek
Maties
Tomato-San
Avatar użytkownika
Tomato-San
Karts DLCHelicopters DLCMarksman DLC

Posty: 410
Dołączył(a): 3 wrz 2013, o 14:59
Lokalizacja: Łódź

Poprzednia strona

Posty: 30 • Strona 3 z 31, 2, 3

Powrót do Pomoc techniczna

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości