Do zjazdu A3C pozostało
Zjazd trwa :D

Nowy kompiuter dla Mikrona

Masz problem? Ten dział jest dla ciebie.
Posty: 30 • Strona 2 z 31, 2, 3

Re: Nowy kompiuter dla Mikrona

Postprzez R4KET » 3 mar 2017, o 19:37

Jak nie planujesz kręcenia, to nie potrzebny ci 7700K, tylko zwykły 7700 da radę.
Jest on w cenie 1455zł na Morele, do tego płyta MSI H270 PC MATE za 469zł, do tego odpada konieczność zakupu chłodzenia, gdyż w tym przypadku jest on w cenie procesora.

Ogólnie na nowych płytach jest teraz nazwijmy to tryb podkręcania dla początkujących, tj. płyta automatycznie ci podkręci taki procesor jako tako, tzn. (teoretycznie) podbije takty powiedzmy o 200Mhz, lecz zwiększy napięcie na CPU w zakresie bezpiecznym, ale nie optymalnym. Chodzi o to, iż sam możesz uzyskać wzrost o 200Mhz (przykładowo) zmieniając wartość bazową mnożnika z 42 na 44 i samodzielnie podbijając napięcie powiedzmy o 0.05V - gdzie z automatu płyta zwiększy o 0.1 - co ma wpływ na temperatury co przekłada się na życie procesora.

Tutaj krótki poradnik objaśniający to rzeczowo: https://www.youtube.com/watch?v=FjIweExETlI
W szczególności zobacz fragment od 13:30.

Tutaj ogólnie dlaczego brać MLC: http://techfresh.pl/dysk-ssd-mlc-czy-tl ... e-roznice/
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
R4KET
Chorąży
Avatar użytkownika
Chorąży
Karts DLCHelicopters DLCMarksman DLC

Posty: 1212
Dołączył(a): 18 cze 2013, o 07:36
Lokalizacja: Kraków

Re: Nowy kompiuter dla Mikrona

Postprzez Mikron » 3 mar 2017, o 22:49

Wielkie dzięki, przekonało mnie to zdecydowanie
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Mikron
Generał brygady
Avatar użytkownika
Generał brygady
Helicopters DLCMarksman DLC

Posty: 1227
Dołączył(a): 30 gru 2013, o 21:55
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Nowy kompiuter dla Mikrona

Postprzez Alduric » 3 mar 2017, o 23:06

8gb ramu to zdecydowanie już za mało Mikron, sam mam 32 gb obecnie, nie wyobrażam sobie pracować na mniej niż 16, nawet w głupiej armie zobaczysz różnicę.
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Alduric
Szogun A3C
Avatar użytkownika
Szogun A3C
Karts DLCMarksman DLC

Posty: 4171
Dołączył(a): 3 mar 2013, o 03:48

Re: Nowy kompiuter dla Mikrona

Postprzez Maties » 4 mar 2017, o 13:36

Pierwszy i najważniejszy komunikat to po prostu poczekaj trochę jak chcesz zaoszczędzić. W związku z premierą procesorów AMD ryzen 7 ceny procków intela zaczynają już spadać na łeb na szyję. Poczekaj aż w Cebulandii wysprzedają te procki zakupione drożej i ceny ich spadną. A szczególnie ceny Intela jeszcze bardziej spadną jak wyjdzie grupa procesorów AMD Ryzen 5, które już będą dedykowane bardziej graczom za mniejsze pieniądze. W tej chwili w zagranicznych sklepach ceny intela core i7 spadły o ok. 50-100 dolarów, a w Cebulandii wiadomo, że to tak szybko nie nastąpi.

Więc jak nie masz jakiegoś wielkiego ciśnienia, aby kupić już teraz kompa z prockiem i możesz poczekać jeszcze ten miesiąc, dwa to ja bym tak zrobił :)

Co do samej konfiguracji to w większości się zgadzam z uwagami moich przedmówców, choć też mam kilka swoich, które za jakąś chwilę napiszę.
Obrazek
Maties
Tomato-San
Avatar użytkownika
Tomato-San
Karts DLCHelicopters DLCMarksman DLC

Posty: 410
Dołączył(a): 3 wrz 2013, o 14:59
Lokalizacja: Łódź

Re: Nowy kompiuter dla Mikrona

Postprzez Maties » 5 mar 2017, o 03:31

Co do najważniejszej części zestawu czyli procesora po przejrzeniu ofert procków w różnych miejscach lepszym wyborem będzie i7-6700k, który znalazłem za 1489 zł (oszczędność ok. 150-200 zł względem x-koma) w mniej znanym sklepie, ale sprawdzonym (sam kiedyś kilka rzeczy tam kupiłem i byłem zadowolony). Co do wydajności to są one tak niewielkie, że będą praktycznie nieodczuwalne. Różnica głównie jest przez lepszy potencjał OC wersji i7-7700k. Co do dysku twardego to nie ma co bulić w dyski z "IntelliPower" od WD, bo to nie ma sensu. Zgadzam się również z opinią, aby unikać Seagate, bo nie jest już tak konkurencyjny, ale bez przesady. Najlepszą opcją wg. mnie jest ostatnio bardzo popularny i ceniony dysk Toshiba p300 w wersji 2 TB lub 3 TB. Opcja 3 TB jest w cenie 2TB od WD z IP. Opcja 2 TB jest ~100 zł tańsza od WD z IP. Co do Ramu to, że tak powiem bez dyskusji minimum 16 GB bez uzasadnienia (bo jest zbyteczne) i kropka w temacie.

Z resztą mniej więcej się zgadzam z małym "ale" ale do tego przejdę później.

Zbiorczo moja podstawowa modyfikacja wygląda tak:
Procesor Intel Core i7-6700K - 1489 zł - http://foxkomputer.pl/pl_PL/p/Procesor- ... 76700K/461
MSI Z170A GAMING PRO CARBON - 679 zł - https://www.x-kom.pl/p/284653-plyta-glo ... -ddr4.html
Toshiba 2TB 7200obr. 64MB P300 OEM - 309 zł - https://www.x-kom.pl/p/339357-dysk-hdd- ... 0-oem.html
Crucial 525GB SATA SSD MX300 M.2 2280 - 649 zł - https://www.x-kom.pl/p/336484-dysk-ssd- ... -2280.html
Corsair 16GB 3000MHz Vengeance LPX Black CL15 - 549 zł - https://www.x-kom.pl/p/258004-pamiec-ra ... x8192.html
be quiet! 600W Pure Power 10 CM - 379 zł - https://www.x-kom.pl/p/346823-zasilacz- ... 10-cm.html
SilentiumPC Grandis 2 XE1436 - 189 zł - https://www.x-kom.pl/p/328732-chlodzeni ... e1436.html
ASUS DRW-24F1MT(D5) czarny SATA OEM - 59 zł - https://www.x-kom.pl/p/256343-nagrywark ... a-oem.html

SilentiumPC Regnum RG1 Pure Black - 129 zł - https://www.x-kom.pl/p/296954-obudowa-d ... black.html
SilentiumPC Mistral 120mm - 19 zł - https://www.x-kom.pl/p/203848-wentylato ... 120mm.html

Microsoft Windows 10 Home PL 32/64bit BOX USB - 489 zł - https://www.x-kom.pl/p/254997-system-op ... x-usb.html

Całość: 4939 zł

Ogólne uwagi do zestawu:
Sytuację wyboru procka omówiłem wyżej, więc nie będę kopiował :p
Obiło mi się o uszy, że chcesz płytę główną od MSI w wersji pro carbon więc i taka jest (choć nie w xkomowym zestawie). Jest ona dobra i nie mam zastrzeżeń do niej.
Co do dysku to nie bierz go w wersji z IntelliPower. To jest rozwiązanie przeznaczone dla optymalizacji zużycia prądu przez dysk i obniżenia jego temperatur dla serwerów (głównie NAS) co jest dla zwykłego użytkownika zbyteczne, ale podbija cenę. Weź Toshibę tylko musisz zobaczyć czy wolisz te 2TB czy 3TB (link do 3 TB - 399 zł - https://www.x-kom.pl/p/323219-dysk-hdd- ... 0-oem.html). Ostatecznie jak kooooniecznie musi być WD to weź jeden lub ew. dwa dyski 1TB (235 zł - https://www.x-kom.pl/p/81294-dysk-hdd-w ... -blue.html).
Zostałbym też przy SSD Cruciala, bo nie ma sensu dopłacać "lepszych" dysków. Jednak wziąłbym wersję na slot m.2 która jest droższa o 20 zł, ale odpadną Ci 2 przewody (sata i zasilający) co zmniejszy Ci ilość pracy i ułatwi aranżację okablowania.
Pamięci to wiadomo Corsair 16 GB ale jednak lepiej pasować będą w wersji black do tej płyty. Są w tej samej cenie więc problemu nie ma :D
Co do zasilacza to lepiej dorzucić dychę do nowszej wersji Pure Power 10, która ma już zaimplementowane pewne rozwiązania znane raczej z topowych(najdroższych) wersji zasilaczy co za Dyszke jest jak najbardziej na plus.
Co do chłodzenia to możesz kupić jedno-wieżowego fortisa, ale moim zdaniem lepiej dołożyć te 4 dyszki do dwu-wieżowego chłodzenia. Sam mam to chłodzenie tylko w wersji 1 (starszej, czyli Grandis XE1236) i moje i7-5820k podkręcone na 4,2 GHz nie przekracza 65-70 stopni w stresie. Pewnie jak bym poświęcił na to więcej niż godzinę to pewnie bym lepsze wyniki osiągnął, ale mi się na razie po prostu nie chce :D Ale wróćmy do tematu.
Nagrywarka Asusa jest spoko, sam mam. Brak zastrzeżeń.
Co do obudowy to w sumie jak chcesz, ale do Zalmana ogólnie nie mam zaufania więc proponuję SPC. Jednak obudowa to też wbrew pozorom ważna rzecz i często warto trochę dołożyć do lepszej obudowy :D Np. do takiej wyciszonej fabrycznie obudowy (https://www.x-kom.pl/p/263719-obudowa-d ... black.html). Ale to nie jest konieczne. Jak chcesz jak najwięcej zaoszczędzić to nie trzeba dopłacać do obudowy. To Ci wpłynie tylko ew. na komfort użytkowania (cisza), wygląd i w niektórych przypadkach na ilość kurzu w obudowie (jakość filtrów przeciw-kurzowych). To już od Ciebie zależy jak podejdziesz do tematu.
Co do systemu to nie ma za dużego pola do dyskusji. Jak potrzebujesz oryginalny to ten jest spoko. Sam kupiłem tą wersję na USB 3.0 i system instalowałem 10 minut z konfiguracją początkową i czytaniem wszystkich zgód microsoftowych których jest sporo :D

Daj znać na co ostatecznie padł wybór, bo nie ukrywam, że jestem ciekawy :p

P.S. I tak w dalszym ciągu podtrzymuje, że warto poczekać na obniżki cen Intela, choć cena 1489 zł mimo wszystko jest kusząca :D
Obrazek
Maties
Tomato-San
Avatar użytkownika
Tomato-San
Karts DLCHelicopters DLCMarksman DLC

Posty: 410
Dołączył(a): 3 wrz 2013, o 14:59
Lokalizacja: Łódź

Re: Nowy kompiuter dla Mikrona

Postprzez Mikron » 5 mar 2017, o 19:46

Kurcze super dzięki za te wszystkie informacje. Ram zostaje 16 na dwóch slotach potem się dokupi i ta płyta weźmie chyba 64 gb ramu? Co do płyty MSI to nie wiem czy ta akurat ale przy okazji ma podkręcony zintegrowany dźwięk, bo mimo że audiofilem nie jestem , to nie chciałbym dokupywać Soundblastera (mam dość realteka od niewiem 100 lat )...to tak bytheway.
Zastosuję się chyba do wszystkiego, ale kusi mnie jednak ten 7700 - jak starczy kasy to go wezmę. Dzięki za obudowę - tyle tego szitu że ciężko wybrać samemu. Przerabiałem już buczenia ipierdzenia obudowy i jest to w sumie ważne. Zakupy gdzieś za dwa tygodnie, może się ceny zmienią, dam znać co i jak a tymczasem dzięki wszystkim za wsparcie.Joł
Może wreszcie polatam na tych 24 FPS-ach w Armie :)
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Mikron
Generał brygady
Avatar użytkownika
Generał brygady
Helicopters DLCMarksman DLC

Posty: 1227
Dołączył(a): 30 gru 2013, o 21:55
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Nowy kompiuter dla Mikrona

Postprzez Sarlack » 5 mar 2017, o 19:48

weź tego 7700 tylko zrezygnuj z K na końcu, bo po co ci OC ? :)
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Sarlack
Generał
Avatar użytkownika
Generał

Posty: 1880
Dołączył(a): 29 gru 2014, o 03:06
Lokalizacja: Toruń

Re: Nowy kompiuter dla Mikrona

Postprzez Maties » 6 mar 2017, o 21:13

6700k > 7700 A dużej różnicy w cenie obecnie nie masz. Ale wybierz jak będzie Tobie najlepiej. Taktowanie masz wyższe w wersji z K + alternatywa do OC kiedyś w przyszłości jak Ci się zachce, bądź mocy będzie Ci mało :D

Co do realteków to teraz są bardzo dobre te w topowych płytach. Ja mam wersję 1150 (jak zresztą pewnie większość posiadaczy i5/i7 w wersji k generacji 4 i w zwyż) i narzekać nie mogę. Są bardzo dobre. Sarlack na pewno potwierdzi, bo sam mi to mówił jakiś dłuższy czas temu :p Głównie dlatego są dobre, bo cała otoczka sprzętowa na płycie i programowa jest dokładana wysokiej jakości (wzmacniacze, dobre kondensatory, usprawnienia programowe, DTS, Dolby i tego typu różne bajery) :D
Obrazek
Maties
Tomato-San
Avatar użytkownika
Tomato-San
Karts DLCHelicopters DLCMarksman DLC

Posty: 410
Dołączył(a): 3 wrz 2013, o 14:59
Lokalizacja: Łódź

Re: Nowy kompiuter dla Mikrona

Postprzez Mikron » 14 kwi 2017, o 16:41

Jeszcze tylko prośba o doradzenie co do płyty/procka - nie znam się na tych bajerkach co lepsze:
1. https://www.x-kom.pl/p/284653-plyta-glo ... -ddr4.html
+ procesor https://www.x-kom.pl/p/250237-procesor- ... b-box.html
razem 2088 pln
2.https://www.x-kom.pl/p/350182-procesor- ... aming.html
zestawik płyty z lepszym prockiem za 2469

W zasadzie wiem co lepsze ale czy warto dołożyć te 380 PLN?

Maties wszystko co złożyłeś mi pasuje - procka tego jednak nie mają a chcę całość złożyć w X Komie - dlatego ten dylemat.
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Mikron
Generał brygady
Avatar użytkownika
Generał brygady
Helicopters DLCMarksman DLC

Posty: 1227
Dołączył(a): 30 gru 2013, o 21:55
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Nowy kompiuter dla Mikrona

Postprzez Staffo » 14 kwi 2017, o 16:51

Jeśli miałbym wybierać między tymi dwoma to wziąłbym zestaw - można go kręcić, tego proca 6 generacji nie podkręcisz.
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Staffo
Major
Avatar użytkownika
Major
Karts DLCHelicopters DLCMarksman DLC

Posty: 1449
Dołączył(a): 2 mar 2014, o 20:50
Lokalizacja: Lublin

Poprzednia stronaNastępna strona

Posty: 30 • Strona 2 z 31, 2, 3

Powrót do Pomoc techniczna

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości