Do zjazdu A3C pozostało
Zjazd trwa :D

Nowy kompiuter dla Mikrona

Masz problem? Ten dział jest dla ciebie.
Posty: 30 • Strona 1 z 31, 2, 3

Nowy kompiuter dla Mikrona

Postprzez Mikron » 3 mar 2017, o 08:07

Zwracam się z prośbą o sprawdzenie i uwagi. Grafikę już mam NVIDIA GTX 970 od MSI 4GB DDR5 256bit.

Crucial 525GB 2,5'' SATA SSD MX300 629

WD 2TB IntelliPower 64MB RED 429

Intel i7-7700K + Z270 Gaming Pro Carbon Liczba rdzeni: 4 rdzenie Cache: 8 MB Socket 1151 2509

Corsair 16GB 3000MHz Vengeance LPX Red CL15 (2x8192) 549

obudowa Zalman Z1 NEO czarna z oknem USB 3.0 159

zasilacz be quiet! 600W Pure Power 9 CM BOX 369

SilentiumPC Fortis 3 HE1425 v2 149

ASUS DRW-24F1MT(D5) czarny SATA OEM 59

Win 10Home USB 489

razem 5340 ale chciałbym zmniejszyć do 5000 - 5200...
Procek w zestawie promocyjnym X KOM z płytą MSI którą i tak chcę kupić
Całość to oferty X Kom
Najbardziej zależy mi na procku i ramie i SSD wolałbym raczej 500GB
Może wywalić chłodzenie hydro - nie mam żadnego doświadczenia ...help
na obudowie też zaoszczędziłem i nie wiem czy warto było?
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Mikron
Generał brygady
Avatar użytkownika
Generał brygady
Helicopters DLCMarksman DLC

Posty: 1227
Dołączył(a): 30 gru 2013, o 21:55
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Nowy kompiuter dla Mikrona

Postprzez Sarlack » 3 mar 2017, o 08:41

Co do SSD to zamiast AData zerknij sobie na Cruciale.
Zwykły dysk tylko WD nie bierz pod uwagę w ogóle Seagate'a

Chłodzenie wodne...hmmmmm jak nie zamierzasz tego procka kręcić nie wiadomo jak, to po co ?

Reszta spoko, choć pewnie Maties będzie miał więcej do powiedzenia (i dobrze bo w większości ma rację) :)
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Sarlack
Generał
Avatar użytkownika
Generał

Posty: 1878
Dołączył(a): 29 gru 2014, o 03:06
Lokalizacja: Toruń

Re: Nowy kompiuter dla Mikrona

Postprzez KM# » 3 mar 2017, o 09:22

Zmień RAMy na to:
https://www.x-kom.pl/p/258023-pamiec-ra ... x8192.html

HDD weź tańszy, nie poczujesz różnicy, patrz na okres gwarancyjny

Chłodzenie wodne nie ma tu za bardzo sensu, bowiem dobre chłodzenia na powietrzu biją te najtańsze zwodowane.
Chcesz zaoszczędzić kasę to:
https://www.x-kom.pl/p/259244-chlodzeni ... 25-v2.html
lub
https://www.x-kom.pl/p/208662-chlodzeni ... ock-3.html
KM#
Avatar użytkownika

Posty: 509
Dołączył(a): 7 lis 2013, o 20:34
Lokalizacja: Arstotzka, East Grestin

Re: Nowy kompiuter dla Mikrona

Postprzez Mikron » 3 mar 2017, o 09:55

Dzięki, wstępnie podmieniłem na te które zalecacie, wyszło mniej (5300), a czy procesor? bo ma 4 rdzenie, może jednak 6 rdzeni Cache 15MB? tylko karwasz droższy o około 600 np. Intel i7-6800K 3.40GHz 15MB BOX?
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Mikron
Generał brygady
Avatar użytkownika
Generał brygady
Helicopters DLCMarksman DLC

Posty: 1227
Dołączył(a): 30 gru 2013, o 21:55
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Nowy kompiuter dla Mikrona

Postprzez R4KET » 3 mar 2017, o 10:01

Platforma X99 odpada, bo jeszcze w tym roku ma być X299. Do tego 6800K trzeba płytę, które kosztują minimum 900zł.

SSD na pamięciach MLC: https://www.morele.net/dysk-ssd-transce ... 0s-734018/ (TLC są be)


Jeżeli o chłodzenie to polecam Thermalright Macho Rev. B - mam go i jest to bestia. W spoczynku na moim procku (Intelek G4560 w drodze 7700K) - mam temperatury 16 stopni w IDLE (w pokoju 19 stopni), a w armie ok. 25-30. W spoczynku chłodzenie niemal bezgłośnie, gdyż wentyl pracuje z prędkością 300rpm. 209zł

Moja propozycja:
SSD: SSD Transcend SSD370 512GB SATA3 (TS512GSSD370S) 729zł
HDD: Western Digital Red 2TB 3.5 SATA 6GB/s 64MB (WD20EFRX) 429zł
PSU: Corsair CX550M 550W 315zł
COOLER: Thermalright Macho Rev. B 209zł
MOBO + CPU: Intel i7-7700K + Z270 Gaming Pro Carbon 2509zł
DVD: ASUS DRW-24F1MT(D5) czarny SATA OEM 59zł
SYS: Microsoft Windows 10 Home PL 64-bit OEM 457zł
RAM: Corsair Vengeance LPX, DDR4, 2x8GB, 3000MHz, CL15 (CMK16GX4M2B3000C15) 559zł
CASE: SilentiumPC Regnum RG2 Pure Black 149zł

Całość za 5415zł - wszystko ze sklepu Morele.net, oprócz zestawu MOBO + CPU od X-Kom.

Zastanów się:
1. Czy potrzebujesz napęd DVD, ewentualnie w poźniejszym terminie zakup napędu na USB.
2. Czy chcesz podkręcać sprzęt? Można sporo gotówki zostawić w portfelu dzięki temu, tzn. CPU bez mnożnika, płyta na innym chipsecie oraz wolniejszy RAM (tj. 2400MHz).
Ostatnio edytowano 3 mar 2017, o 10:15 przez R4KET, łącznie edytowano 1 raz
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
R4KET
Chorąży
Avatar użytkownika
Chorąży
Karts DLCHelicopters DLCMarksman DLC

Posty: 1212
Dołączył(a): 18 cze 2013, o 07:36
Lokalizacja: Kraków

Re: Nowy kompiuter dla Mikrona

Postprzez KM# » 3 mar 2017, o 10:15

Jak kolega wyżej opisał, przejście na X99 jest za drogie i nieadekwatne w tej półce cenowej. Do gier wystarczy 7700k.
KM#
Avatar użytkownika

Posty: 509
Dołączył(a): 7 lis 2013, o 20:34
Lokalizacja: Arstotzka, East Grestin

Re: Nowy kompiuter dla Mikrona

Postprzez Mikron » 3 mar 2017, o 10:23

okiii analizuję.....
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Mikron
Generał brygady
Avatar użytkownika
Generał brygady
Helicopters DLCMarksman DLC

Posty: 1227
Dołączył(a): 30 gru 2013, o 21:55
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Nowy kompiuter dla Mikrona

Postprzez R4KET » 3 mar 2017, o 10:23

Zapomniałbym, RAM też można obciąć do 8GB - samo to daje ~250-300zł oszczędności.
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
R4KET
Chorąży
Avatar użytkownika
Chorąży
Karts DLCHelicopters DLCMarksman DLC

Posty: 1212
Dołączył(a): 18 cze 2013, o 07:36
Lokalizacja: Kraków

Re: Nowy kompiuter dla Mikrona

Postprzez Augustus » 3 mar 2017, o 16:23

Ja mam Fortisa 2 na i5-4690k ->4,2 GHZ w stresie* nie przekracza 50stopni co wydaje mi sie spoko, aczkolwiek warto tu dorzucic od razu drugi wentylator 120mm - koszt jakies 20zl wzwyz. Slysze tylko szum powietrza.

A co do SSD Cruciala - polecam, tani a u mnie juz jakis czas daje rade i z tego co wiem Calis chyba tez ma tej firmy wlasnie cos powyzej 500GB.

Jesli nie pracujesz w grafice, nie renderujesz za duzo to fakt nie odczujesz duzej roznicy miedzy 16 a 8 gb ramu.

*Stres - renderowanie filmow gdzie wszystkie rdzenie pracuja na poziomie 95-100%
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Augustus
Podpułkownik
Avatar użytkownika
Podpułkownik
Karts DLCHelicopters DLCMarksman DLC

Posty: 1340
Dołączył(a): 18 sie 2014, o 14:48
Lokalizacja: 54.0358, 19.0420

Re: Nowy kompiuter dla Mikrona

Postprzez Mikron » 3 mar 2017, o 18:54

Okej, w grafice robię proste rzeczy, więcej w cadzie, ale renderuje filmy i ostatnio mało bo pół dnia mi zajmuje wytworzenie filmu pełnego z rozgrywki. Na ramach nie będę oszczędzał - składam kompa za pięć patoli żeby mieć 8MB ramu? teraz mam 8 a zrezygnowałem już z planowanych 32MB, więc zostanę przy 16. Zostanę przy tym procku - bo faktycznie nie planuję podkręcania (ewentualnie tylko takie które dostarcza producent w ramach aplikacji i nie wymagałoby bawienia się w Biosie - nie znam się)
SSD na pamięciach MLC - nie wiem o co chodzi, R4KET - nie ma w XKOMIE tego, i muszę poczytać jaka jest różnica? W każdym razie dzięki wielkie,
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Mikron
Generał brygady
Avatar użytkownika
Generał brygady
Helicopters DLCMarksman DLC

Posty: 1227
Dołączył(a): 30 gru 2013, o 21:55
Lokalizacja: Gdańsk

Następna strona

Posty: 30 • Strona 1 z 31, 2, 3

Powrót do Pomoc techniczna

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości

cron