Do zjazdu A3C pozostało
Zjazd trwa :D

Przeniesienie systemu + dysk

Masz problem? Ten dział jest dla ciebie.
Posty: 9 • Strona 1 z 1

Przeniesienie systemu + dysk

Postprzez Parchin » 2 mar 2017, o 16:29

Cześć, na wstępie powiem, że jestem w tym kompletnie zielony, bo technikalia komputerowe to nie moja dziedzina. Problem mam następujący, dysk mi pada i to wręcz słyszę, bo piszczy jakby się coś ocierało, włącza się 5 minut, bo nie może ruszyć (zacina się parę razy, ale w końcu rusza). Pytanie mam następujące, czy da się jakoś 'wyciągnąć' system z obecnego dysku w stanie paliatywnym i wgrać go bez problemu na jakiś nowy, świeży dysk. Drugie pytanie, to właśnie nowy dysk. Będę potrzebował raczej HDD, ze względu na duużą ilość danych (ok. 700-800GB). Zależy mi na trwałości i szybkości, jakie firmy byście polecali - albo i nawet jakieś konkretne modele. Finanse są, ale też nie jakieś kosmiczne. Dzięki za ew. pomoc :P
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Parchin
St Plutonowy
Avatar użytkownika
St Plutonowy

Posty: 375
Dołączył(a): 12 sie 2015, o 23:59
Lokalizacja: EPPO

Re: Przeniesienie systemu + dysk

Postprzez Wadera » 2 mar 2017, o 17:33

Bierz coś od WD w zależności od funduszy Red lub Black

Green - eco, w teorii energooszczędne, powolne, szybko się zużywają
Blue - seria ekonomiczna
Red - Szybkie, w miarę trwałe, polecam...
Black - wersje "premium", najszybsze, najtrwalsze, dobre do serwerów...

Obraz partycji zrobisz jednym z wielu softów. Najpopularniejszy jest chyba Ghost od Symantec

Niemniej jeśli dysk Ci umiera, to odradzam robienie klona w ten sposób, bo podczas kopiowania możesz stracić część danych i system Ci nie wstanie. Dla pewności lepiej zainstalować Windowsa od zera.
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Wadera
St Plutonowy
Avatar użytkownika
St Plutonowy

Posty: 171
Dołączył(a): 27 gru 2016, o 00:37
Lokalizacja: Leeds, UK

Re: Przeniesienie systemu + dysk

Postprzez Augustus » 2 mar 2017, o 17:46

trwalosc? szybkosc? zainstalowalem wlasnie nowy system (WIN 10) na moim dwuletnim SSD - system uruchamia sie w 10 sekund z czego wiekszosc czasu zabiera BIOS tzn ten ekran startowy itp... powiem tak: NIGDY WIECEJ HDD, bynajmniej nie na system, wiem ze kosztuje, podstawowy SSD 250GB + HDD 1000GB to wydatek ok 600zl ale serio warto. Konkretnych modeli nie podam ale jesli masz mozliwosc to serio dozbieraj :)
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Augustus
Podpułkownik
Avatar użytkownika
Podpułkownik
Karts DLCHelicopters DLCMarksman DLC

Posty: 1342
Dołączył(a): 18 sie 2014, o 14:48
Lokalizacja: 54.0358, 19.0420

Re: Przeniesienie systemu + dysk

Postprzez Wadera » 2 mar 2017, o 18:12

Podpisuję się pod postem Augustusa. Połączenie SSD na system i aplikacje + HDD na pozostałe pliki przenosi komputer w przyszłość
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Wadera
St Plutonowy
Avatar użytkownika
St Plutonowy

Posty: 171
Dołączył(a): 27 gru 2016, o 00:37
Lokalizacja: Leeds, UK

Re: Przeniesienie systemu + dysk

Postprzez KM# » 2 mar 2017, o 18:41

Jest kilka programów, dzięki którym możesz zrobić kopie zapasowe / po prostu kopie całych dysków lub dzieląc je na partycje. Poszukaj co Ci się wydaje najprostsze i zastosuj.
https://www.dobreprogramy.pl/Archiwizac ... s,223.html

Z własnego doświadczenia powiem, że Acronis jest solidny, za jego pomocą możesz zrzucić całą zawartość dysku 1:1 na inny dysk, lub też jakby Ci wpadł SSD w ręce, to możesz partycje systemową imigrować też tym programem.
Nie polecam zaś EASEUS Todo, niby wszystko ładnie, pięknie, ale jak przychodzi do odzyskiwania backupów ze starannie przygotowanych kopii, to program potrafi zwyczajnie nie rozumieć zrobionych przez siebie formatów plików.
KM#
Avatar użytkownika

Posty: 509
Dołączył(a): 7 lis 2013, o 20:34
Lokalizacja: Arstotzka, East Grestin

Re: Przeniesienie systemu + dysk

Postprzez Smuk » 3 mar 2017, o 07:44

Ja kupując sobie SSD na system, chciałem przenieść go, sklonować. Niestety nie udało mi się to. System niby się skopiował, wszystko było jak trzeba ale nie odpalał się.
Osobiście radzę normalnie zrobić instalkę od zera.
Aha, kupując nowy dysk pamiętaj że trzeba go sformatować, inaczej system go nie wykryje. Są do tego programy.
Smuk
Avatar użytkownika

Posty: 335
Dołączył(a): 23 sty 2016, o 08:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Przeniesienie systemu + dysk

Postprzez KM# » 3 mar 2017, o 09:24

Smuk napisał(a):Niestety nie udało mi się to. System niby się skopiował, wszystko było jak trzeba ale nie odpalał się.

Oprócz samej partycji systemowej trzeba też MBR utworzyć. Poczytaj o tym.
KM#
Avatar użytkownika

Posty: 509
Dołączył(a): 7 lis 2013, o 20:34
Lokalizacja: Arstotzka, East Grestin

Re: Przeniesienie systemu + dysk

Postprzez Parchin » 4 mar 2017, o 01:05

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Parchin
St Plutonowy
Avatar użytkownika
St Plutonowy

Posty: 375
Dołączył(a): 12 sie 2015, o 23:59
Lokalizacja: EPPO

Re: Przeniesienie systemu + dysk

Postprzez KM# » 4 mar 2017, o 07:29

Parchin napisał(a):http://www.komputronik.pl/product/164922/wd-red-3tb.html

Jakieś opinie o tym?

Jeżeli koniecznie potrzebujesz 3TB, to ten się nada.
KM#
Avatar użytkownika

Posty: 509
Dołączył(a): 7 lis 2013, o 20:34
Lokalizacja: Arstotzka, East Grestin


Posty: 9 • Strona 1 z 1

Powrót do Pomoc techniczna

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość