Do zjazdu A3C pozostało
Zjazd trwa :D

Zasilacz

Masz problem? Ten dział jest dla ciebie.
Posty: 9 • Strona 1 z 1

Zasilacz

Postprzez Mikron » 27 gru 2016, o 21:54

Be Quiet BQT E6 600W - koczy się łożysko wentylatora wewnątrz zasilacza bo buczy nieregularne i hałasuje. Czy da się wymienić sam wiatrak (120 mm)?
Na stronach sklepów są ale z opisem "do obudowy", nie wiem czy mogę taki zamienić.
coś jak to?> http://www.gral.pl/be+quiet!+Pure+Wings+2_594.html
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Mikron
Generał brygady
Avatar użytkownika
Generał brygady
Helicopters DLCMarksman DLC

Posty: 1227
Dołączył(a): 30 gru 2013, o 21:55
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Zasilacz

Postprzez Augustus » 27 gru 2016, o 22:18

w moim tez cos harczy rozbieralem ostatnio - da sie bez problemu wymienic jest takim sam jak do obudowy jednakowoż, wydaje mi sie ze wentylatory w zasilaczach nie sa sterowane - tzn maja stala predkosc obrotowa wiec jak wezmiesz ten 500-1500rpm to caly czas bedzie zapindalac 1500rpm i halasowac. Poszukaj jakiegos bez sterowania lub zaopatrz sie w specjalny adapter zmniejszacy napiecie o polowe, czy cos takiego. - Mialem taka sytuacje jak kupowalem wentylator do obudowy i sie nacialem po czym musialem go odlaczyc bo pracowal na 100%. Dla pewnosci niech ktos jeszcze sie wypowie.
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Augustus
Podpułkownik
Avatar użytkownika
Podpułkownik
Karts DLCHelicopters DLCMarksman DLC

Posty: 1342
Dołączył(a): 18 sie 2014, o 14:48
Lokalizacja: 54.0358, 19.0420

Re: Zasilacz

Postprzez Alduric » 27 gru 2016, o 22:26

Rozkrec zasilacz i zobacz czy leci do wentylatorka tylko plus i minus, jak tak to nij kable, tnij w nowym wentylku , podlutuj i zamontuj. 1500rpm nie powinno tworzyc zadnego halasu, musiales zle wentylator umocowac i sie poruszal wew obudowy zasilacza :P
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Alduric
Szogun A3C
Avatar użytkownika
Szogun A3C
Karts DLCMarksman DLC

Posty: 4171
Dołączył(a): 3 mar 2013, o 03:48

Re: Zasilacz

Postprzez Zoono » 27 gru 2016, o 23:01

Zawsze można puścić na 7V albo nawet 5V, wykorzystując zasilanie z molexa. Na płytach głównych są dodatkowe gniazdka z regulacją obrotów, można użyć zamiast zasilania bezpośrednio z zasilacza.
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Zoono
St Plutonowy
Avatar użytkownika
St Plutonowy
Karts DLCHelicopters DLCMarksman DLC

Posty: 133
Dołączył(a): 1 gru 2014, o 22:31
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Zasilacz

Postprzez cegli11 » 27 gru 2016, o 23:07

Zasilacz z czarnej listy, zamykam temat.

elektroda.pl
cegli11
Major
Avatar użytkownika
Major

Posty: 569
Dołączył(a): 2 lis 2013, o 19:10

Re: Zasilacz

Postprzez Mikron » 27 gru 2016, o 23:58

Oj tam z czarnej listy. 10 lat działa. W końcu przed chwilą zdechł na amen. Ma tylko plus i minus. Uciąłem i jutro wymienię. Zasilacz nie był otwierany od nowości. Dzieki. Nie zamykajcie tematu bo może jutro o coś dopytam. Hej
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Mikron
Generał brygady
Avatar użytkownika
Generał brygady
Helicopters DLCMarksman DLC

Posty: 1227
Dołączył(a): 30 gru 2013, o 21:55
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Zasilacz

Postprzez Alduric » 28 gru 2016, o 03:26

Ziom, jeśli serio to coś ma już 10 lat i jest faktycznie tym modelem który podajesz to zmień go ASAP.
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Alduric
Szogun A3C
Avatar użytkownika
Szogun A3C
Karts DLCMarksman DLC

Posty: 4171
Dołączył(a): 3 mar 2013, o 03:48

Re: Zasilacz

Postprzez Mikron » 28 gru 2016, o 07:58

Alduric napisał(a):Ziom, jeśli serio to coś ma już 10 lat i jest faktycznie tym modelem który podajesz to zmień go ASAP.

Właściwie to 8 lat (data z naklejki) - nie pamiętałem, ale wolałbym na razie podtrzymać starucha na 2-3 miesiące przed zakupem nowej maszyny
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Mikron
Generał brygady
Avatar użytkownika
Generał brygady
Helicopters DLCMarksman DLC

Posty: 1227
Dołączył(a): 30 gru 2013, o 21:55
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Zasilacz

Postprzez Mikron » 28 gru 2016, o 17:28

Podłączyłem nowy chiński za dwie dychy, wszystko działa i nawet cicho. Będę potrzebował pomocy niedługo przy składaniu nowego kompa. Dzięki, można temat zamknąć
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Mikron
Generał brygady
Avatar użytkownika
Generał brygady
Helicopters DLCMarksman DLC

Posty: 1227
Dołączył(a): 30 gru 2013, o 21:55
Lokalizacja: Gdańsk


Posty: 9 • Strona 1 z 1

Powrót do Pomoc techniczna

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość