Do zjazdu A3C pozostało
Zjazd trwa :D

Wymiana procka w starszym lapku

Masz problem? Ten dział jest dla ciebie.
Posty: 5 • Strona 1 z 1

Wymiana procka w starszym lapku

Postprzez bastq » 17 sty 2019, o 12:18

Witam,
laptop Acer Aspire V3-571G
Procek Intel® Core™ i5-3210M (2 rdzenie, 4 wątki, 2,5ghz->3,1ghz)
Grafika GeForce GT640M
8gb RAMu
No nie jest to gamingowy kombajn.

Ostatnio rozegrałem pierwszą misje. O ile miejscami było w porządku, o tyle przy większym zamieszaniu na lotnisku była ścinka. Pewnie przy naprawdę konkretnej akcji z dymami w mieście gra by pewnie niemalże stanęła.
Po tej misji spędziłem już godziny na optymalizowaniu ustawień gry, bo były dramatyczne (np. Arma wykrywała u mnie 4 rdzenie, gdy mam 2..). Zaktualizowałem też wszystko co się da i udało się nawet naprawić turbo boosta, bo go nie miałem..
Co się dało to poprawiłem, na singlu jest nieporównywalnie lepiej jeśli chodzi o FPSy. Ale prawdziwy test przejdzie dopiero na jakieś misji.

Jak zda egzamin po tych operacjach to super. Jeśli mimo tego by była lipa, to pomyślałem w ostateczności o wymianie procka, bo nie mam kasy na nowego kompa. Normalnie taka wymiana np. pod Battlefielda w tak starym lapku byłaby bez sensu, ale, jak wiemy, Arma jest o tyle specyficzna, że używa przede wszystkim procesora. A gra mi chodzi na spokojnie grywalnym poziomie i chodzi tylko o momenty stresu. I pomyślałem, że zmiana 2 rdzeni na 4 w przypadku Army może dać dużo przy stosunkowo niewielkim koszcie.
Pomyślałem o procku i7-3632QM (4 rdzenie, 8 wątków, 2,2ghz -> 3,2 ghz), który był fabrycznie montowany w tym modelu lapka (TDP takie samo jak aktualny procek). Cena nowego to 425zł i tyle w ostateczności mógłbym wyskubać.

Nie chcę się pytać jak to zrobić ani nic z tych rzeczy, bo to ogarnę sobie samemu.
Pytanie tylko czy to przejście z tej i5 na i7 da dużo w przypadku Army?

Z góry dzięki.
Ostatnio edytowano 17 sty 2019, o 13:23 przez bastq, łącznie edytowano 1 raz
bastq
Avatar użytkownika

Posty: 15
Dołączył(a): 5 gru 2018, o 11:45

Re: Wymiana procka w starszym lapku

Postprzez Bohun » 17 sty 2019, o 12:33

Da dużo ale pamiętaj, że potrzebujesz również RAM. A RAM ramowi nierówny. Dodatkowo wersje laptopowe są słabsze od PCtowych (CPU/GPU). Jeżeli dowalisz nowy procek to też pytanie czy Ci chłodzenie wyrobi.
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Bohun
Porucznik
Avatar użytkownika
Porucznik
Karts DLCHelicopters DLCMarksman DLC

Posty: 1465
Dołączył(a): 17 maja 2016, o 19:58
Lokalizacja: Chișinău

Re: Wymiana procka w starszym lapku

Postprzez bastq » 17 sty 2019, o 12:52

Tematów o wymianach procesora w tym laptopie jest ogrom w internecie, a czasu na lekturę mam, więc przed wymianą na pewno oczytam się i upewnię co do zgodności części. Chodzi mi przede wszystkim o sens takiej wymiany konkretnie pod Armę.

RAM? 8Gb to dla Army podobno aż nadto. Dodatkowo ten lapek wychodził z tą i7 z 8gb pamięci, więc chyba powinno współgrać.

Oczywiście doczytam i się upewnię o wszystkim, ale TDP tej i7 wynosi 35. Czyli tyle, ile mojego aktualnego i5. Więc nie powinno być problemów z chłodzeniem.

Dzięki za odpowiedź :)

EDIT
W tytułowym poście się walnąłem i podałem nie tego procka. Poprawiłem ;)
Ostatnio edytowano 17 sty 2019, o 13:33 przez bastq, łącznie edytowano 2 razy
bastq
Avatar użytkownika

Posty: 15
Dołączył(a): 5 gru 2018, o 11:45

Re: Wymiana procka w starszym lapku

Postprzez Staffo » 17 sty 2019, o 13:21

Nie wiem gdzie wyczytałeś o tym TDP, ale to i7 ma go 10W więcej od i5, sama zmiana powinna wpłynąć pozytywnie na wydajność w Armie.
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Staffo
Major
Avatar użytkownika
Major
Karts DLCHelicopters DLCMarksman DLC

Posty: 1418
Dołączył(a): 2 mar 2014, o 20:50
Lokalizacja: Lublin

Re: Wymiana procka w starszym lapku

Postprzez bastq » 17 sty 2019, o 13:29

@Staffo,
sorki, mój błąd. Podałem nie tego procka. Chodziło mi o i7-3632QM, nie o 3610. Oczywiście też wychodził fabrycznie w tym modelu lapka i również w konfiguracji z 8gb RAMu. Już poprawiłem w tytułowym poście.
Na oficjalnej stronie Intela podają, że ma on 35W - tyle ile mój aktualny i5.
bastq
Avatar użytkownika

Posty: 15
Dołączył(a): 5 gru 2018, o 11:45


Posty: 5 • Strona 1 z 1

Powrót do Pomoc techniczna

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości